Regler og gode råd til jagten

Oprettet d. under Jagt

Regler og gode råd til jagten


Hvis du enten er ny i jagtmiljøet, eller hvis du bare har brug for en god brush-up på reglerne for jagt, så skal du læse med her. Her gennemgår vi nogle af de vigtigste regler og guides til en succesfuld jagt. Desuden giver vi dig her på siden nogle gode råd til, hvad du skal huske at have med, når du skal på jagt. 

Hvor og hvornår?

Hvor må man gå på jagt? Og hvornår må man gå på jagt? Det er selvfølgelig en forudsætning for overhovedet at komme på jagt, at du kender svaret på de to spørgsmål. Du må faktisk gå på jagt på din egen ejendom, hvis den er mellem 10.000 og 50.000 kvadratmeter stor. Har du en ejendom i denne størrelsesorden, må de mennesker, der bor i husstanden, jage der. Har du mere end 50.000 kvadratmeter at gøre godt med, må du invitere andre til at gå på jagt på din ejendom. Her kan du også vælge at leje din ejendom ud til jagt, hvis ikke du selv ønsker at deltage. 

Her er der selvfølgelig tale om rigtig mange kvadratmeter. Det er som regel kun godsejere eller lignende, der har større jagtselskaber på besøg. Så hvis du ønsker at gå på jagt, kan du eventuelt undersøge, om der skulle være nogen i dit nabolag med så stor en ejendom til rådighed. Derudover skal du være opmærksom på, at der er en del steder, hvor du absolut ikke må jage. Der er eksempelvis en række bestemte byzoner, sommerhuszoner, reservater og andet, hvor jagt er totalt forbudt. Det er i det hele taget en god idé at undersøge reglerne eller kontakte politiet, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må jage i et konkret område. 

Og hvornår må man så gå på jagt? Det findes der desværre ikke noget enkelt svar på. Du må jage efter de dyr, der er jagtsæson på. Dyrene skal nemlig have længere perioder med fred, hvor de blandt andet kan parre sig og yngle. Vær også opmærksom på, at mange dyr i Danmark slet ikke må jages overhovedet. En god huskeregel er, at jagtsæsonen som udgangspunkt løber fra september til januar, og så er der en kort særskilt sommerjagtsæson for råbukke, der løber fra midten af maj til midten af juli. 

Med få undtagelser er reglen også, at man må skyde mellem solopgang og solnedgang. Men som med det ovenstående spørgsmål kan du med fordel tjekke reglerne nærmere ved dine lokale myndigheder. Her kan du også finde ud af, om der er specielle områder i nærheden af dig, hvor reglerne varierer en smule. Sådanne områder findes.

Hvor gammel skal man være for at gå på jagt?

Jagt kan være en farlig aktivitet at deltage i. Derfor er der nogle specielle regler, du skal være opmærksom på. For eksempel må unge mennesker under 18 ikke købe eller bruge luftgeværer med en kaliber over 4,5 mm. Og mange dyr må slet ikke skydes med så lave kalibre. Desuden skal du for at få jagttegn være fyldt 16 eller fylde 16 i det kalenderår, du går op til jagtprøven.

Hvis du vil gå på jagt som 16-årig eller 17-årig, kræver det jagttegn, og det kræver, at du følges med en person over 18 år, som også har jagttegn. Og det er altså vigtigt, at disse regler overholdes. Både for jeres egen sikkerheds skyld, men også fordi I kan få nogle gevaldige bøder, hvis ikke disse regler følges. 

Hvad skal man have med på jagt?

Der er altid mange sager, der skal pakkes, når du skal på jagt. Mange yngre mænd vil måske mene, at det er den lidt tvivlsomme drik Underberg, der bør stå øverst på pakkelisten. Men vi har nogle andre og lidt mere afgørende remedier, vi smider øverst på vores liste. Du skal selvsagt huske dit gevær, for det kommer du ikke langt uden. Dernæst skal du huske en rem til geværet og et foderal at transportere det i. Høreværn er også vigtigt, hvis ikke du vil komme hjem med sprængte trommehinder. Husk også kniv og galge, hvis du skulle være heldig at nedlægge et dyr. 

Og allermest vigtigt – husk dit jagttegn og gyldig legitimation. Det er ikke anderledes, end at du skal huske dit kørekort, hver gang du sætter dig ind i din bil. Varmt tøj er en forudsætning, og du bør også huske handsker, poser, passende og rent fodtøj, håndsprit og så selvfølgelig humøret og lysten til at jage og hygge dig i godt selskab. Held og lykke.
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar