Bueskydning: Alt, du skal vide om at skyde med bue og pil

Oprettet d. under Bueskydning

Mangler du en spændende fritidsaktivitet? Prøv skydning med bue og pil, hvis du ikke allerede har prøvet det. Det er utroligt underholdende og en aktivitet, som både store og små kan deltage i. Ligesom så mange andre sportsgrene har bueskydning oplevet en rivende udvikling gennem de seneste år. 


Den olympiske udgave af sporten er eksempelvis voldsomt moderniseret og ligner på ingen måde den karikatur af bueskydning, du muligvis har i hovedet. Hvis du er vild med moderne sportsgrene, der findes i flere forskellige udgaver og byder på masser af konkurrencer samt timevis af sjov, bør du finde et sted, hvor du kan dyrke bueskydning i Danmark. 

Hvor må man skyde med bue og pil?

Der er masser af gode klubber Danmark, og de ligger pænt spredt ud over hele landet. Det betyder altså, at du har mulighed for at skyde med bue og pil, uanset hvor du bor. Hvad end du vil dyrke sporten på Langeland, Bornholm, Lolland, Sjælland, Fyn eller i Jylland, kan det lade sig gøre. Der er altså rig mulighed for dansk bueskydning. 


Der findes selvfølgelig også tilbud om bueskydning for børn. Langt de fleste klubber har dette tilbud, så har dine børn interesse for sporten, er det bare med at få dem meldt til. Du skal naturligvis sikre dig, at du og dine børn kommer afsted med det rigtige udstyr. Derfor kan du eventuelt kontakte din lokale bueskydnings-klub for at finde ud af, hvilken slags skydning der dyrkes på stedet. Der er nemlig forskel. 

Bueskydning kræver udstyr

Som skytte er der flere forskellige veje, du kan gå med dit udstyr. Du kan eksempelvis vælge at bruge en langbue, som dem vi kender fra det gamle England, der fortrinsvis blev brugt i krigstider. De er dog også blevet brugt til jagt i flere forskellige kulturer. Her får du, som navnet indikerer, et langt redskab, der kræver en smule træning at håndtere ordentligt. Når du til gengæld har lært at tøjle langbuen, har du et overordentligt stærkt produkt. 


Til de officielle konkurrencer, som dem vi ser til OL, bruger man i stedet den moderne recurvebue. Gennem mange års udvikling og modernisering har denne bue udviklet sig til at være en af de mest populære varianter. Den giver dig desuden mulighed for at justere din skudlængde, så du kan blive mere præcis i dine skud. 


Selvom det måske kan lyde gammeldags, er det faktisk også muligt at finde en armbrøst. Du skal dog være opmærksom på, at der er himmelvid forskel på at skyde med armbrøst og med bue og pil. Selvom princippet i virkeligheden er det samme, har disse to måder at sende pile afsted på meget lidt med hinanden at gøre. Armbrøsten tager lidt tid at lære at kende, da den kræver en speciel ladeteknologi, som du lige skal vænne dig til. Ligesom langbuen er armbrøsten kendt fra gammeldags krigsførelse. 


En populær buetype er den smarte compoundbue. Den er specielt designet til at reducere den mængde kræfter, du som skytte skal bruge for at sende din pil afsted med høj fart. Er du i tvivl om, hvilket udstyr du skal vælge? Du kan altid kontakte eller besøge din forhandler og få gode råd og tips til, hvilken slags bue der passer til dig. 

Husk pilene

Det er ikke nemt at skyde med bue og pil, hvis pilene mangler. Også her er der nogle ting, du skal være opmærksom på, når du gør dit køb. Du skal eksempelvis sikre dig, at fjerene på pilenes ende er af en ordentlig kvalitet. Fjerene sidder på pilens ene ende for at tillægge pilen et ekstra aerodynamisk element, der får den til at flyve rent gennem luften. 


Og så er der selve materialet på pilen. Her er der flere muligheder, end du måske lige skulle tro. Til konkurrencer kan der være forskellige regler om, hvad pilen må eller skal være lavet af. Typisk skal det være træ eller aluminium, men du kan faktisk også få pile, der er lavet af karbonfibre eller fiberglas. Materialet betyder noget for pilens robusthed og vægt, men det påvirker også pilens følsomhed over for vind. Derfor er det ikke helt lige meget, hvilke pile du køber, når du skal i gang med at skyde med bue og pil. Tjek gerne op på disse detaljer med din forhandler. 


At skyde med bue og pil er for hele familien, så I kan roligt gå på jagt efter en af de mange gode, danske klubber. Bue og pil er for alle, der ønsker sig en sjov udendørshobby.
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar