Begynderguide til Vandring

Oprettet d. under Outdoor

At udforske udendørs er noget som er velegnet til alle og hvis du lige er begyndt at gå små ture eller vandre som en mere regelmæssig ting, har vi nogle gode råd beskrevet her, der kan hjælpe dig med at nyde det så meget som overhovedet muligt. 

Du kan læse ting fra det mest passende tøj til sikkerhedforanstaltninger og tørst - Intet er for svært, men nogle ting kan man nemt glemme. 

What to wear? 

Det første spørgsmål, som alle vil stille sig selv inden de tager ud på deres første vandretur er helt sikkert - Hvad er det passende outfit? 

Hvis du generelt ikke har erfaring med vandreture og generelt friluftsliv, så kan det også være afskrækkende at forsøge helt fra scratch. Vi har her lavet en god guide til tøj og tilbehør til vandreture så du er helt klar inden du går! 

Øvre halvdel

Din første must-have er klart en vandtæt jakke, der holder dig beskyttet, tør og behagelig, når du går gennem skove, bakker og langs søerne. 
Vi ved alle hvor hurtigt vejret kan ændre sig og pludselige vejrskift kan være træls især hvis man ikke er forberedt. Derfor er det en rigtig god idé at se efter vandtæthedsniveauet kombineret med åndbarheden, som virkelig kan hjælpe dig med at være tør og veltilpas. (Ydre lag)
Dit mellemlag er næsten lige så vigtig som det ydre lag vi lige har skrevet om. Mellemlaget isolerer varmen inde og bruges som en let jakke/trøje når vejret er fint.  Vi vil anbefale at man benytter f.eks. en fleecejakke, da det er en beklædningsgenstand som kan bruges til mange formål men også giver god beskyttelse mod kolde vinde og lavere temperaturer. 

Sidst men ikke mindst skal du have et basislag på (det indereste) som gerne skulle fjerne fugt fra din krop, sådan du holder dig varm men ikke fugtig fra sved osv. Her er det vigtigt at man isolerer kropsvarmen til kroppen uden sveden. Dette kan f.eks. gøres med én t-shirt med coolmax som transporterer fugt væk fra kroppen. 

Nedre halvdel

Prøv at tænk på hvor ømme fødder du får når du går en masse i helt nye sko; Tilføj så gruisvej, små bakker og ujævt terræn! Disse grunde er nok til at man skal vælge et par top-notch sokker! 

Vi vil anbefale at du vælger et par robuste og tykke par sokker, som helst ikke er fremstillet af bomuld, da dette ophober fugten uden at tørre ordenligt, hvilket kan give smertefulde gnidninger og vabler. Det kan være en rigtig god idé at have et par helt tynde indersokker på indenunder de tykke merinouldstrømper da dette giver endnu bedre mulighed for at beholde tørre fusser! 

Efter valg af sokkerne skal du tilføje et par gode vandrestøvler, sådan du kan sikre dig at dine fødder er i stand til at tolerere belastningen især over længere distancer med forskelligt terræn. Almindelige sneakers osv virker bare ikke når du skal ud på vandreture. Du har nemlig brug for et par støvler med en god rimelig skridsikker sål, god støtte omkring dine ankler samt måske et vandtæt yderlag, for ikke at få de våde fødder! 

Til sidste har du brug for en god robust rygsæk, som kan indeholde alle de forskellige sager du skal have med på tur! En rygsæk mellem 25 og 33 liter er en fornuftig størrelse til en vandretur, da det giver plads nok til alle tingene, men den ikke er alt for stor sådan den gør man ikke kan bevæge sig samt måske vigtigst af alt, man får ikke fyldt for meget fyld med, som gør det hårdt at gå og kan give ondt i ryggen! 

Et lille sidste fif er at man kan vælge at gå med vandrestave - Selvom de måske ikke er de mest sexede at gå med, gør de det kun godt for dig når du er afsted. De sørger nemlig for at belastningen er mindre for fødder og krop - Og giver noget ekstra støtte. 

10 gode råd til vandreturen

Som førstegangsvandrer kan man ofte glemme nogle vigtige ting, som nok ikke er verdens ende, men som alligevel gør turen lidt mere op af bakke og træls. Derfor er det en god idé at huske på nedenstående

 1. Tag masser af vand med dig
 2. Sørg for din telefon er fuldt opladt - Og tag en Powerbank med! 
 3. Et godt gammeldags kort som ikke svigter (Alternativt - Download Google Maps offline kort)
 4. En madpakke og/eller snacks som giver et tiltrængt energiboost
 5. Pak et førstehjælpskit med bandager, plaster og nødtæppe hvis uheldet skulle være ude
 6. Tag WetWipes med - De kan så mange ting
 7. Husk nu vandreskoene - Lad dine sneakers blive hjemme
 8. Medbring en ekstra trøje eller fleece hvis nu det skulle blive koldt
 9. Fortæl nogen hvor du vandrer henne
 10. Husk at gå i eget tempe - Ingen grund til at sprinte fremad! 

Hvor skal jeg gå hen? 🤔

Før du drager ud på tur skal du spørge dig selv nedenstående spørgsmål for at finde den perfekte rute og så du er 100% forberedt 

 • Hvor langt ønsker jeg at vandre?
 • Tager jeg afsted alene eller med venner/familie?
 • Kender jeg ruten?
 • Er jeg tilbage før det bliver mørkt?
 • Ved nogen jeg er taget afsted og hvor jeg er?

Disse spørgsmål burde hjælpe dig til at vælge den rigtige tur for dig og sørge for at sikkerheden er i top! Det sidste spørgsmå i listen herover er også det vigtigste: Før du forlader civilisationen, så husk at fortælle nogen hvor du går hen og hvor længe du vil være væk, hvis uheldet skulle være ude. Det vil hjælpe både familien og myndighederne. 

Det er altid vigtigt at du får valgt en rute eller en udfordring som passer til dit nuævrende niveau. Hvis du ikke har vandret før så start med noget du kan overskue. Du kan altid træne dig selv op til længere ture med bakker og mere vægt. 

Et godt råd er at tage noter omkring dine oplevelser, både gode og dårlige - Især de gode sådan du hele tiden kan lægge lidt på og derved få en endnu bedre og federe tur næste gang. Øvelse gør mester. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar