VIGTIGT - Nye åbningstider pr 1/6-2024 - Se dem her

Er luftgeværer lovlige?

Ja, som udgangspunkt er luftgeværer lovlige våben i Danmark. Lovgivningen fortæller dog, hvilke krav der skal opfyldes, før de er lovlige. Du skal først og fremmest være 18 år gammel for at have lov til at købe et luftgevær. Derudover skal du naturligvis altid være forsigtig, da det omhandler våben, som kan være farlige og gøre skade på andre. Køber du et luftgevær med en kaliber over 4,5 mm., så gælder flere love, som du kan læse herunder.

Lovgivningen om luftvåben

For nogle luftgeværer gælder der yderligere love, end at du skal være fyldt 18 år. Hvis disse yderligere regler ikke overholdes, så er luftgeværerne naturligvis ikke lovlige. Alle personer over 18 år må købe og benytte luftgeværer eller luftpistoler på 4,5 mm. Hvis kaliberen er over 4,5 mm., så ændrer denne regel sig dog. Det er her, at du skal være særligt opmærksom, så du overholder loven. Ifølge ’Bekendtgørelse of lov om våben og eksplosivstoffer’ kræver det en tilladelse af justitsministeren eller den, han bemyndiger dertil, hvis du enten vil indføre, fremstille eller samle, erhverve, besidde, bære eller anvende både luft- eller fjedervåben med større kaliber end 4,5 mm. Det kræver altså et jagttegn at skulle både erhverve, besidde, anvende mm. et luft- eller fjedervåben med en kaliber højere end 4,5 mm. I ’Bekendtgørelse om våben og ammunition m.v.’ skrives der i §6 om udstedelse af jagttegn: ”Jagttegn kan kun udstedes med samtykke fra politiet. Anmodning om udstedelse af jagttegn skal rettes til Miljø- og Fødevareministeriet, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.”

Hvis du har et jagttegn

Hvis du har et jagttegn, så har du altså muligheden for at købe og benytte våben af højere kaliber end ellers. Hvis ikke du har et jagttegn er luftgeværet med kaliber 4,5 mm. derfor det kraftigste lovlige luftgevær, du kan købe og bruge. Dog kan luftgeværerne med kaliberen 4,5 mm. også være et godt valg for mange. Både når det skal bruges til konkurrenceskydning, skud mod mål, i skydetelte i forlystelsesparker osv.  

Hvis du ønsker at læse yderligere om lovene for våben mm., så kan du se disse her; ’Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer’ og ’Bekendtgørelse om våben og ammunition m.v.

Må du jage med et 4,5 mm luftgevær? 

Hvis du har et luftgevær med 4,5 mm, så må man som udgangspunkt ikke jage med den. Men man må gerne regulere muldvarpe, rotte, mosegrise og f.eks. mus med alle luftgeværer (Husk dog at opfør dig korrekt og sørg for skadedyret er dødt). 

Ingen bekymring når du handler hos Handelshuset Aulum

Hos Handelshuset Aulum sælger vi luftgeværer med kaliberen 4,5 mm og 5,5 mm. Derfor skal du ikke bekymre dig yderligere om valget af luftgevær hos os, så længe du er fyldt 18 år. Vi sælger dog stadig hagl til luftgeværer med både kaliber 4,5, mm. 5,5 mm. og 6,35 mm. Dem kan du se nærmere på her på vores hjemmeside.

 

Se vores udvalg af luftgeværer