Hvordan vælger du den rigtige pistol?

Når man kigger på en pistol er det vigtigt at man finder det helt rigtige til ens formål.

Uanset om det er en kraftig pistol til målskydning og pløkke gamle dåser i baghaven eller om den skal sidde trofast i et hylster og være klar til at trække når situationen bliver trængt er det vigtigt at man har valgt det helt rigtige.

Vi har derfor sat Fugl med en pistol mod siden og overtalt ham til at skrive en lille guide til hvordan du finder og vælger det helt rigtige til lige netop din opgave.

Pistoler opdeles typisk i fire forskellige typer alt efter deres drivmiddel, hvilket ofte også bestemmer prislejet på pistolerne:

Manuel

På en manuel pistol skal man trække slæden tilbage for hvert skud, det er ofte typen de fleste starter med for at snuse lidt til hvad Hardball/Airsoft er. En manuel pistol er perfekt hvis man ikke skal skyde på mere end 5-10 meter og samtidig vil holde budgettet på et fornuftigt niveau. Pistolerne koster ofte maksimalt et par hundrede kroner, skyder mellem 50-70 m/s, og findes i rigtige mange forskellige former. Manuelle pistoler bruger normalt 0,20g kugler, her kan man ofte finde 5000 skud for 70-90 kroner.

Alt i alt er en manuel pistol et driftsikkert og økonomisk valg, samt et rigtig godt sted at starte hvis man vil have noget erfaring med det hele, som en enkelt negativ ting kan nævnes at der sjældent findes ekstra magasiner til modellerne.

Elektrisk

Elektriske pistoler kan ofte både skyde semi- og fuldautomatisk, og er rigtig fornuftige både til målskydning og som sekundært våben hvis ens primære våben fx har lang sikkerhedsafstand når man spiller på de danske baner. Pistolerne drives af et lille batteri der ofte monteres i slæden af pistolen, og man kan som regel forvente en udgangshastighed på 60-70 m/s. Elektriske pistoler bruger normalt 0,20g kugler, her kan man ofte finde 5000 skud for 70-90 kroner.

Elektriske pistoler ligger ofte prismæssigt på 600-700 kr, dog er udvalget lidt begrænset da det ikke pt. er den mest populære platform, dette skyldes ofte den længere cadance på hver enkelt skud (fra man trykker på aftrækkeren til kuglen skydes afsted).

Hvis man vil have en pistol der kan noget mere end de manuelle, og samtidig vil have en færdig pakke når man køber våben (selvfølgelig skal man stadig huske kugler), så er en elektrisk ikke et dårligt valg. Overvej dog et ekstra batteri eller 2 hvis du skal ud og spille på bane med den for at være sikker på at du ikke løber tør for strøm i løbet af dagen.

Blowback?

De sidste to typer, gas og Co2, kommer både med og uden det man kalder blowback.
På blowback pistoler bevæger slæden og simulerer hvordan en rigtig pistol virker, slæden låser sig også tilbage præcis som man kender det fra de rigtige skydevåben.
Hvis man leder efter noget til målskydning i haven og realismen ikke er så vigtigt er en pistol uden blowback helt sikkert det anbefalede.

Den største forskel på non-blowback og blowback pistoler er mængden af drivmiddel de bruger, her bruger pistolerne uden blowback markant mindre.
Hvis man interesserer sig for at det skal være så realistisk som muligt er en pistol med blowback det helt rigtige, det adrenalinkick man får når man i kampens hede har en slæde der låser tilbage er fantastisk.

Gas

Gas er på verdensplan helt sikkert det mest brugte drivmiddel til pistoler, både med og uden blowback.

De er nemme at fylde med drivmiddel, dette gøres via en større gasflaske som man fylder over fra, enten i magasinerne eller direkte i pistolen alt efter model. Det oftest brugte drivmiddel kaldes grøn gas og bruges i de fleste pistoler, derefter er der mulighed for at opgradere til henholdvis rød og sort gas som er meget kraftigere, dette kræver dog ekstra meget af pistolerne og slider hårdt på dem. Vi anbefaler dog oftest at man holder sig til grøn gas for at slide mindst muligt på sin pistol.

Pistolerne findes i alle prislejer, non-blowback startende ved omkring 300 kr. og opefter alt efter hvilke features man ønsker. Pistoler med blowback starter ved omkring 800 kr. og opefter.

En af fordelene ved gas kontra Co2 er ganske simpelt når man lader sit våben kan man fylde det helt med gas igen så man er klar til kamp, hvor man på Co2 enten skal spilde resten af sin kapsel eller risikere ikke at have nok drivmiddel til at skyde hele magasinet af.

Som en af ulemperne ved gas kan der nævnes at pga. det lavere arbejdstryk i forhold til Co2 kan nogle gas pistoler have svært ved at køre optimalt i koldt vejr.

Co2

Co2 er en af de mest brugte drivmidler til pistoler, både med og uden blowback.

De er nemme at fylde med drivmiddel, dette gøres via en co2 patron som man skruer i enten magasinerne eller direkte i pistolen alt efter model. Co2 patroner laves af mange forskellige firmaer men er oftes lavet i samme størrelser, så uanset hvilket mærke patronerne er fra kan de sagtens bruges i din pistol.

Pistolerne findes i alle prislejer, non-blowback startende ved omkring 300 kr. og opefter alt efter hvilke features man ønsker. Co2 pistoler uden blowback skyder ofte ret hård (+130 m/s) hvilket gør dem velegnede til målskydning.

Pistoler med blowback starter ved omkring 800 kr. og opefter.

Som en af fordelene ved Co2 kan der nævnes at pga. det højere arbejdstryk i forhold til gas virker co2 pistoler ofte hele året, man kan dog bemærke at de føles en smule sløvere om vinteren.

En af ulemper ved Co2 kontra gas er ganske simpelt når man lader sit våben kan man fylde det helt med kugler igen men risikere ikke at have Co2 nok til at skyde hele magasinet af, her kan man enten nøjes med det man har Co2 til eller spilde resten af kapslen ved at indsætte en ny i magasinet eller pistolen.

Forhåbenligt er i blevet en smule klogere på hvilken pistol i skal vælge lige netop til jeres formål, hvis i stadig har spørgsmål eller er i tvivl om et eller andet angående et specifikt produkt så kontakt os endelig enten ved at skyde os en mail på support@handelshusetaulum.dk, Ring på +45 97473178 eller kom forbi butikken til en god snak!