BLACK WEEK ER LIVE! SPAR 20% PÅ NÆSTEN ALT (OG TJEK VORES BLACK WEEK KATEGORI FOR EKSTRA GODE TILBUD!)

Jagtregler i Danmark

Oprettet d. under Jagt

Der er mange forskellige regler at forholde sig til, når du gerne vil på jagt i vores smukke Danmark. Hvis du læser med her, bliver du klogere på nogle af de allervigtigste. Det handler blandt andet om hvor og hvornår, men det handler også om de ret strikse regler for brug og transport af våben. Der er rigeligt, du skal forholde dig til. Og straffen for ikke at kende reglerne kan desværre være forholdsvis hård. Derfor er det afgørende, at du sætter dig grundigt ind i jagtreglerne. Og så skal du ellers bare nyde jagten. 

Hvornår og hvor må man gå på jagt?

Der er som sagt mange regler for jagt. To af de væsentlige at kende til handler om, hvornår og hvor der må drives jagt. Lad os starte med hvor-spørgsmålet. Hvor kan man gå på jagt? 


Hvis du er den heldige indehaver af en grund på mellem 10.000 og 50.000 kvadratmeter, må du gå på jagt på din egen grund. Her skal du dog være opmærksom på, at det kun er beboerne på det pågældende matrikelnummer, der har lov til at jage. For at invitere andre med på jagt på egen grund skal du faktisk op over de 50.000 kvadratmeter. Det er desværre de færreste af os, der kan bryste os af den slags ejendomsstørrelser. Til gengæld kan grunde på disse størrelser også lejes ud, og det er derfor ikke afgørende, om en given ejer af grunden selv ønsker at deltage. Hvis du eksempelvis har kendskab til en godsejer tæt på dig, kan det være, at vedkommende ikke har noget imod at udleje en del af sit areal til jagt. 


Det er vigtigt, at du orienterer dig om, hvor du under ingen omstændigheder må gå på jagt. Der er en del zoner som eksempelvis byzoner og sommerhuszoner, der bare er et no-go. Vær sikker på, at du er helt opdateret på disse regler, da konsekvenserne ved at bryde dem kan være ret så voldsomme. 


Hvornår-spørgsmålet kan deles op i flere forskellige underspørgsmål. Eksempelvis hvilken jagt starter den 1. september? Og hvilken jagt starter den 1. oktober? Den 1. september er en helt speciel dag for mange jægere. Her indledes jagten nemlig på så mange forskellige dyr, at det ville være umuligt at gennemgå dem alle sammen her. Nogle af de vigtigste er dog gråænder, mårhunde, dåhjort og blisgås. Der er dog mange flere arter at være opmærksom på, og du kan med fordel finde hele listen eller tjekke med dine lokale myndigheder. 1. oktober kommer haren med på jagttapetet, og ligeså gør råbuk. Igen er der tale om en dato, mange jægere ser frem til. 

Generelt vigtige jagtregler

Det er vigtigt, at du kender til eksempelvis aldersbegrænsningerne for jagt og brug af jagtvåben som fx luftgeværer. Hvis du vil købe et luftvåben, skal du være fyldt 18 år, eller også skal dine forældre være med, når købet gennemføres. Det er ikke et stykke legetøj, og derfor er der ret strikse regler for lige præcis køb af jagtvåben, hvilket er meget forståeligt. 


Du skal også være opmærksom på, at du naturligvis skal have jagttegn for at deltage i jagten. På samme måde som med kørekortet består hele ritualet af undervisning, en teoriprøve og en praktisk del. Består du alt dette, vil der også komme en skydeprøve, der så er det afgørende moment for, om du består og får dit jagttegn. Du skal som udgangspunkt være fyldt 16 for at få jagttegn i Danmark. 
Du skal også være opmærksom på en pokkers masse andre regler. Der er fx knivloven at tage stilling til, hvis du gerne vil have en større dolk med i skoven. Hvis du eksempelvis har en kniv eller en dolk med et blad på mere end 12 cm, bliver du nødt til at få en godkendelse af politiet, hvis du vil have den med på jagt. Bliver du taget med en sådan kniv uden at have en tilladelse, er bødestraffen ganske betragtelig. Det kan altså helt generelt ikke understreges nok, at det er utroligt vigtigt, at du sætter dig ind i alle de her forskellige regler og forhold, før du går på jagt. 


Glemmer du at få din tilladelse fra politiet med, eller glemmer du dit jagttegn, er du også på spanden, hvis du bliver opdaget af myndighederne. Derfor er det fuldstændig afgørende, at du husker alle de her formalia. Skulle du glemme dit jagttegn, er det gode råd desværre, at du afstår fra at deltage i jagten. Straffens størrelse gør, at det simpelthen ikke er risikoen værd. Så sæt dig ind i reglerne, kontakt de lokale myndigheder, hvis du er i tvivl, og kom så afsted på jagt. 
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar